Haberler

Ekrem Doğanay hocamızı vefatının 18. Senei devriyesinde Rahmetle minnetle anıyoruz

  • 22.10.2020
  • stajyerburak

 Ekrem Doğanay hocamızı vefatının 18. Senei devriyesinde Rahmetle minnetle anıyoruz.

EKREM DOĞANAY (1938-2002)

Bolu ili Gerede ilçesinin Mircekiraz köyünde 1938 yılında doğan İhsan oğlu Ekrem DOĞANAY küçük yaşlarda köy İmam-Hatibi Hafız Cafer ALAGÖZ Hoca'dan ders almaya başladı. Marangoz ustası olan babası ve ağabeyleriyle çevre köy ve şehirlerde çalışarak bu meslekte usta oldu. Ancak merhum babası İhsan Efendi , oğlunun ilimle meşgul olmasını çok istiyordu. Zaten merhum Ekrem DOĞANAY’ın zekası , köyde temel dini bilgiler dersi veren Cafer ALAGÖZ Hocanın dikkatini çekmiş ve babasına bu zeki talebeyi Gerede’ye göndermesini tavsiye etmişlerdi. 14 yaşında hafızlığını Gerede’de tamamladı. Daha sonra medrese usulü tahsiline burada başlayarak Osmanlı alimlerinden Kemalettin Efendi oğullarından Debbağhane müderrisi Geredevi Hacı Emin Efendi’nin oğlu Gerede eski müftülerinden hiçbir dönemde öğrencilerine ders vermekten geri kalmayan merhum ve mağfur (Koca Müftü lakaplı) Kemalettin ÜSTÜN hocaefendi ve halen Gerede’de mukim Hacı Ömer CEVAHİRCİOĞLU Hoca Efendilerden Arapça (Sarf-Nahiv) Tefsir , Hadis , Fıkıh , Mantık vb. dersler aldı.

Tedris hayatı boyunca zekası , ilmi kabiliyeti , edebi , ahlakı ve kişiliği ders arkadaşları arasında temayuz etmiş ve hocalerı tarafından hep takdir edilmiştir.

Merhum Ekrem DOĞANAY Hocaefendi askerlik sonrası Yeniçağa Yukarı Camii (Sultan Reşad Camii) imam hatipliğine atandı. Burada görevine devam ederken fahri olarak Kur’an Kursu öğretmenliğini de üstlenmiş ve çevre köy, kasaba, şehirlerden gelen yüzlerce binlerce talebe yetiştirmiştir. Uzun yıllar Bolu ili ve ilçelerinde fahri vaizlik ve bir ara Bolu Diyanet Eğitim merkezinde Fıkıh Öğretmenli görevini yürüttü.

Kur’an Kursu ve ilmi faaliyetlerin devamını sağlamak amacıyla İlme ve Kur’an’a hizmet vakfını kurdu.

Çeşitli gazete ve yayın organlarında yazıları ve ilmi makaleleri yayınlandı. Yurt içi ve yurt dışında düzenlenen seminer, konferans, toplantı ve ilmi müzakerelere konuşmacı – müzakereci olarak katıldı.

22 Ekim 2002 tarihinde darül-bekaya irtihal eden Ekrem DOĞANAY, onbinlerce sevenlerinin katıldığı cenaze merasiminden sonra Yeniçağa mezarlığına defnedildi.

  • Ekrem Doğanay hocamızı vefatının 18. Senei devriyesinde Rahmetle minnetle anıyoruz